Sikkerheden omkring din private PC er af stor betydning. Er du opkoblet på Internettet er sikkerheden ikke kun af betydning for dig, men i høj grad også for alle andre.

Du bør være opmæksom på:

Crimeware kan forekomme som virus, malware m.v. - udviklet og anvendt af kriminelle - hovedsageligt for økonomisk vindings skyld. For uddybning se henvisning til en artikel om emnet nederst på denne side.

Computervirus er vel nok det "uvæsen" som i forbindelse med brug af PC er bedst kendt, men alligevel er det ikke lykkedes at få stoppet udbredelsen af virus, som findes i flere forskellige former - alt lige fra det irriterende og iøvrigt harmløse (hvis man da kan tale om noget harmløst i den forbindelse) til det direkte destruktive. Virus kan man få mange steder - nogle af de mest almindelige måder er: Via disketter og hjemmebrændte CD'ere af ukendt herkomst, via e-mail og her ofte gemt i en vedhæftet fil. Nogle vira er så snedige, at de udover at give brugeren af den inficerede PC besvær også videresender sig selv til alle de mail-adresser de finder i adressebogen på den inficerede PC.

Spyware er i lighed med virus noget snavs at få ind på sin PC - spyware eller spionsoftware på dansk - har det formål, at udspionere brugeren af den ramte PC og i al ubemærkethed sende de indsamlede oplysninger retur til ??????, som så kan bruge oplysningerne til at målrette reklamer, sælge oplysningerne eller i værste fald benytte de indsamlede oplysninger om f.eks. passwords, brugerkonti o.s.v. i kriminelt øjemed. Spyware har et familiemedlem - Malware som er direkte destruktiv d.v.s. ødelægger installerede programmer m.v. Disse ubehageligheder får man i tilgift ved tankeløs surf på Internettet samt nogle gange ved download af programmer - ofte såkaldte freeware-programmer.

Spam - uønsket mail kan være et resultat af spyware på din PC, men kan også komme i forbindelse med videresalg af oplysninger du i forbindelse med en iøvrigt fuldt legal handling du har foretaget på Internettet. Din e-mail-adresse kan også være opsnappet af en de robotter som konstant skanner Internettet for e-mail-adresse. En sådan robot kan f.eks. snuppe din e-mail-adresse fra din hjemeside (hvor du dog kan sløre den på forskellig måde).

Uvedkommende besøg er aldrig behageligt - hackeren kan være af den flinke type, som f.eks. kun lader en meddelelse komme frem på skærmen, hvor der gøres opmærksom på, at der har været en uønsket gæst. Hackeren kan dog også overtage kontrollen med din PC og f.eks. fjernstyre den i sit videre virke, som oftest ikke har noget godt formål - vi har alle hørt om "masseangreb" på bestemte servere med det formål at "lægge serveren ned" - de såkaldte DoS-angreb (Denial of Service - altså nægtelse af service).

Phishing er en måde at lokke følsomme oplysninger ud af den enkelte PC-bruger på. Der kan være tale om, at du modtager en mail, som giver sig ud for at være f.eks. fra din netbank, som på grund af nogle tekniske problemer beder dig om på en hjemmeside at opgive password og kontonumre - går du videre og benytter det link som findes i mailen kommer du frem til en hjemmeside, som er en god efterligning af din banks hjemmeside og hopper du her i med begge ben og oplyser om password o.s.v. vil du med 100% sikkerhed få dig nogle ubehagelige oplevelser - du har i virkeligheden givet ??????????? uhindret adgang til at bruge din netbank.

Hvordan du undgår alle disse ubehageligheder:

Brug altid din sunde fornuft når du sidder ved din PC - brug ligeledes et altid opdateret sikkerhedsprogram - gerne en sikkerhedspakke med alle nødvendige sikkerhedskomponenter i et program. Bruger du disse ting er du godt, men ikke 100% sikret - Yderligere information finder du på siden med Nyttige tips.

Vedrørende spam er det muligt at klage over modtagelsen, men benyt ikke den mulighed - ofte er det en robot som sender spam og fortæller du først, at den e-mail-adresse som er benyttet også er en rigtig adresse er du næsten sikker på at få meget mere spam. Ærlige spammere (hvis sådanne findes) vil ofte ikke være så glade for at få klager - du kan også benytte et spamfilter, som du dog først "skal lære" hvilke mails eller rettere fra hvem du vil modtage mails.

Omkring Phishing er der vist ikke andet at sige end at du som nævnt skal bruge din sunde fornuft - afgiv aldrig følsomme oplysninger som bliver efterspurgt via mail. Der er dog udviklet programmer som giver en vis beskyttelse mod phishing. Microsoft Internet Explorer ver. 7 og nyere versioner er født med sådan en beskyttelse, men den største beskyttelse er nu at du bruger din sunde fornuft.

Der er mange, som på forskellige Internetsider har beskrevet disse problemer mere indgående.Teamet bag sitet Spywarefri, tilbyder private gratis online-hjælp i et forum. Sitet indeholder mange gode råd samt mulighed for køb af sikkerhedssoftware fra en tilknyttet shop - Spywarefri shop - som du også kan komme til via et klik på indkøbskurven i øverste højre hjørne på Spywarefri's hjemmeside..

Skulle du være uheldig og blive ramt af et eller andet snavs, som gør din tilværelse som PC-bruger mindre behagelig og såfremt du ikke kan fjerne snavset med dine sikkerhedsprogrammer kan du hente hjælp på Spywarefri.dk

En af producenterne af sikkerhedssoftware (Kaspersky lab) bringer på firmaets dansksprogede hjemmeside en sober artikel om emnet. Artiklen, som er uden "reklame" for firmaet eller andre producenter af sikkerhedssoftware, giver også forskellige forslag til bedre sikring af PC og brugere - opfordre bl.a. til at tale med børn om brugen af PC med internetopkobling. Artiklen findes her.

Er du i tvivl kan du som privat PC-bruger oprette dig som bruger i forum på Spywarefri og der spørge om sikkerhedsrelaterede ting.