Nyttige programmer og tips til PC og til brug ved internetopkobling
- klik på programikonet og oplysninger om programmet åbnes i et nyt vindue -

Det ultimative gratis alternativ til officepakkerne fra Microsoft, WordPerfect m.fl. OpenOffice kontorpakken udgives under en open souce-licens - klik på programikonet og læse mere på programmets officielle danske hjemmeside.

Et andet alternativ til de kendte office-pakker.Libre Office minder meget om Open Office og det anvender samme filformat som Open Office. Libre Office kan som Open Office gemme i eget filformat samt i andre filformater (bl.a. filformater, som anvendes i Microsoft officepakker. Derudover kan programmet eksportere til PDF-formatet d.v.s. omdanne f.eks. en tekstfil til formatet PDF.

Adobe Acrobat Reader benyttes til at åbne og læse pdf-filer.

Foxit er en free-ware reader, som kan åben og læse pdf-filer

7 Zip er et freeware program til at pakke og udpakke filer. En god ting f.eks. når større filer vehæftes en mail. Modtages en mail med en zip-pakket fil kan programmet åbne den. Programmet fås til Windows 32 bits udgaver samt Windows 64 bits udgaver.Fås også til flere andre styresystemer - se programmets hjemmeside, hvorfra programmet kan downloades.

Når du skal overføre dit fotoalbum eller andre filer til en webserver/et web-hotel skal du bruge en FTP - FileZila er en gratis FTP


Partionering af harddisk (opdeling af harddisken i flere drev er en fordel, idet man ved at samle styresystem og programmer på et drev og egne filer (fotos m.v.) på et andet drev ikke mister sine egne filer i tilfælde af systemnedbrud, hvor det er nødvendigt at formatere partionen/drevet med styresystemet samt geninstallere styresystemet. Partioneringen foretages i forbindelse med klargøring af harddisken ved 1. installation af styresystemet. Installations-CD'en indeholder et program som klarer den del via et indput fra brugeren. På en PC med et allerede installeret styresystem kan operationen foretages ved hjælp af specialprogrammer - nogle betalingsprogrammer - andre freeware. Ved en nyere præinstalleret Windows- version kan man i nogen udstrækning opdele en partion/et drev - følg vejledningen i Windows

Uanset hvordan harddisken er partioneret/opdelt anbefales det, at vigtige data og fotos kopieres over på en ekstern harddisk således at disse ikke mistes såfremt den interne harddisk "står af" eller bliver delvist ødelagt. Der er trods alt nogle bevægelige dele i en harddisk (fysisk slidtage).


I de fleste nyere browsere -uanset fabrikat - er der mulighed for at slette browserdata i forbindelse med lukning af browseren. Nyere browsere giver også mulighed for "private browsing" således, at der ikke gemmes f.eks cookies på PC'en se hjælpefunktinen i den enkelte browser m.h.p. indstilling af browseren.


Uanset hvilken Windows-version du anvender vil du før eller senere opleve at tingene går langsommere end de gjorde umiddelbart efter at du installerede Windows. Din Windows-PC trænger til en oprydning. Slet de programmer du ikke anvender - gør det samme med de filer du ikke længere har brug for. Se efter om der er programmer som starter når Windows åbnes og om de programmer er nødvendige at have kørende i baggrunden - al erfaring fortæller, at de fleste programmer, som starter samtidig med Windows ikke nødvendigvis behøver at starte på det tidspunkt, men først når du har brug for programmet. Der findes små programmer som kan fortælle om hvad der starter samtidig med Windows - et program som CCleaner kan fortælle hvilke programmer som starter op samtidig med Windows - se omtalen af CCleaner længere nede på siden.

Det kan også hjælpe at få ryddet op i Windows registreringsdatabase, som er en database med oplysninger om computerens konfiguration. Registreringsdatabasen indeholder oplysninger, som Windows løbende kontrollerer under driften, f.eks.:

Hvis man ved hvad man gør kan man manuelt rydde op i denne database, men det tilrådes absolut ikke almindelige PC-brugere at rydde op i registerdatabasen manuelt. Den mindre erfarne kan dog godt rydde op i databasen ved brug af et af de programmer som findes netop til formålet. Et sådant program er CCleaner som bl.a. i freewareversion altså en gratisversion kan downloades fra producentens hjemmeside d.v.s. Periforms hjemmeside - programmet har flere funktioner - kan bl.a. bruges til også at deaktivere installerede programmer fra startlisten sådan at de ikke alle starter i baggrunden samtidigt med at Windows startes. Programmer kørende i baggrunden bruger nogle af PC'ens kræfter, så det kan være en fordel at ikke alle programmer starter samtidig med Windows.

En lille Advarsel uanset om et program er gratis eller er betalingsoftware koster fremstillingen af programmet en eller anden sum og specielt ved gratis programmer skal producenten et eller andet sted have dækket sine omkostninger. Nogle forsøger at få dækket omkostningerne via opfordring til donation - andre bruger muligheden for at få betaling for "bonussoftware" fra en eller anden producent - "bonussoftwaren", som kan være en såkaldt tool-bar eller andet software, følger så med når det oprindelige, gratis program downloades. Nogle producenter giver muligheden for ved installation at fravælge "bonussoftwaren", men det er helt klart noget man skal være opmærksom på.


Leder du efter hjælp til løsning af problemer med sikkerhedssoftware og andet software så kig på Spywarefri, hvor du som privat PC bruger kan registrere dig og få gratis hjælp i Spywarefri's forum. Spywarefri har kontakt til en forhandler af sikkerhedsprogrammer - (Spywarefri shop) fra Spywarefri's hjemmeside kan du komme til nævnte shop ved at klikke på indkøbskurven i det øverste højre hjørne af hjemmesiden. Spywarefri shop har fordelagtige priser på sikkerhedsprogrammer og fornyelse af licens til disse programmer - alle programmer, som Spywarefri kan stå inde for. Hjælp til brug og installation af sikkerhedsprogrammer - også programmer fra shoppen - ydes til private PC brugere i Spywarefri's forum.

Ved valg af sikkerhedssoftware bør man også være opmærksom på hvorvidt opdatering finder sted automatisk - eller - som det mange gange er tilfældet med gratisversionerne - om man selv skal huske at opdatere.

Husk at den største sikkerhedsrisiko befinder sig foran skærmen og ofte med hænderne på tastaturet. - Brug din sunde fornuft når du surfer på nettet. - Det betyder bl.a. at du altid har dit sikkerhedssoftware opdateret.

NB !!Når du downloader programmer og andet materiale fra Internettet bør du ikke åbne det her og nu, men gemme det på harddisken og så skanne for virus, spyware og andet snavs inden du åbner/installerer det du har downloaded


Har du en ADSL-opkobling og såfremt du tager en on-line måling af hastigheden vil du ofte opleve, at du ikke har hverken den hastighed downstream eller upstream, som du betaler for - det behøver ikke være en fejl, idet afstanden mellem dit telefonstik og telefoncentralen målt ikke i luftlinie, men i den afstand kabelføringen i jorden har har meget stor betydning for hastigheden - der er et forholdsvist stort tab jo længere kabelafstanden er - kontakt i givet fald din udbyder eller check udbyderens hjemmeside.

Har du trådløs opkobling skal du være opmærksom på, at du inden du begynder at bruge opkoblingen får den krypteret således at det ikke er alle og enhver som kan benytte din opkobling. Med den trådløse router følger oplysning om krypteringen herunder den kode som skal indtastes i forbindelse med opsætning af det trådløse netværk på PC'en. Tilsvarende om kryptering gælder ved brug af kabelmodem med trådløs opkobling.